November tanker : dansk prædiken. November thoughts: translated.

PRÆDIKEN:

November måned er særlig. Det er den næstsidste måned i året. Året er bogstavelig talt i den 11. time.

Det er jo også ifølge den danske digter Henrik Nordbrandt den længste måned i den danske kalender. Muntert og ganske realistisk be-skriver digteren med både et glimt i øjet og dog med november alvor i sindet den danske november. Digtet af Nordbrandt ”Året har 16 måneder” har næsten fået kult status i Danmark, og bliver citeret både her og der, når vi træder ind i november igen. Og således også her fra prædikestolen igen i år:

ÅRET HAR 16 MÅNEDER:

NOVEMBER, DECEMBER, JANUAR, FEBRUAR, MARTS, APRIL, MAJ,

 JUNI, JULI, AUGUST, SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER, NOVEMBER, NOVEMBER, NOVEMBER.....

I dette korte digt har året faktisk 16 måneder. For november optræder 5 gange, fordi denne mørke måned kan virke 5 gange så lang som de andre måneder!

November, november, november, november, november. Med det ord følger alle mulig andre, og foran os ser vi bladløse træer, kulde og korte dage, dis og mørke, som kun november i norden kan beskrives og opleves. Ingen har som Nordbrandt netop malet november op i en trist og gråt hjørne af mismod og mørke. Som digeren har udtalt:”Jeg tror de fleste mennesker bliver påvirket af efteråret. For mig er det i hvert faldt den mest deprimerende tid på året. Vinteren kan være vanskelig at bære, fordi den er så mørk og kold, men der har man jo lyset at se frem til. Om efteråret, i november, har man kun mørket foran sig. Intet andet.”

Lad det være sagt at enkelte gang kan en november dag eller to overraske i Danmark og være blændende lys og smuk, med gnistrende blå himmel, gnistrende hvid sne , gnistrende sol, og gnistrende glæde i de røde frost kinder.

November digteren Nordbrandt havde det slet ikke godt med mørke, kulde og regn, og levede langt de fleste af hans voksne november dage under langt varmere himmelstrøg sydpå i Spanien i luksus eksil. Han ville have fundet sig godt tilpas her hos os her i det sydlige solrige Califnornien, for selvom vi skriver den 14. november og selvom dagene er blevet mærkbart koldere og kortere, - ja så ser vi jo så godt som solen hver eneste velsignede dag, vi ser den smukkeste blå himmel, de flyvende fugle i flok, de blomstrende hibiskus og appelsiner i modningens skær. Det er slet ikke så ringe at bo her; ja det kunne jo være værre, som vores gamle nabo Erik kunne sige. Det kunne være værre her i november.

November er så meget mere en mørke og kulde.

November er fyldt med mening og nærvær som giver vore dage ekstra mening og menneskeligt nærvær. For i november mindes vi vore døde ved All Helgen, vi mindes og fejrer de der har tjent vores land på Veterans Day, og vi samles ved bordet når Thanksgiving fejres. Så november er mere end mørke og kulde.  

November kalder på vores tro her i kirken: vores tro med alle desn aspekter og perspektiver.

Sidste søndag, den første søndag i November, fejrede vi Alle Helgens søndag her i kirken. En vemodig, minderig, nærværende dag, hvor vi mindes de vi har mistet, tænder lys for dem og for vores håb, - en dag hvor vi både kigger tilbage i mindernes bittersøde, kærlige eller svære fotoalbums, og hvor vi også ser frem i troens trodsige, håbefulde og kærlige visioner om den dag hvor Gud tørrer alle tårer.

At lytte til navnene læst op her i kirken efterfulgt af et enkelte klokkeslag og en smuk tændt flamme, ernærværende, rørende, og stærkt. Der er noget særligt ved at markere livet og døden for de menensker, vi har kendt, elsket og som vi nu savner. Alle helgen fortæller os at de døde, savnede og elskede er set, hørt og omsluttet af  guds omsorg og nåde.

Det varmer her i novembers mørke.

Vi fejrer  Veteran Days på samme vis med taknemmelighed for de der har tjent vore land, vort demokrati og frihed, og de der betalte med deres liv.

Veterans Day den 11. november, var også årsdagen for den sgtore dansk filosf Søren Kierkegaards død. Han levede sit kort og produktive liv fra 5. maj 1813 til 11 november 1855. I ”Kærlighedens Gerninger.” skriver han således om det at mindes: ”Den kærlighedens gerning at erindre en afdød er således en gerning af den uegennyttigste, den frieste, den trofasteste kærlighed. Så gå da hen og udøv den; erindre den afdøde, og lær just derved at elske de levende uegennyttigt, frit, trofast.”

Det beskriver jo meget fint hvordan vi både ved Alle Helgen og ved Veterans Day, erindrer med trofast kærlighed for dem, der ikke venter noget tilbage. Og deraf kan vi jo lære at leve og elske de levende med sammen uegennyttige, trofaste kærlighed. For vi begraver jo nok vore døde, men vi begraver ikke vores liv med de døde. Vi må sige som Steen Stensen Blicher skrev i ”En Landsbydegns dagbog”: ” Jeg har venner og bekendte her både over og under jorden.”

Det er umådeligt smukt og vigtigt at erindre  en afdød, men endnu større er det at håbe for de døde. Hvor evangeliet er gået i vore hjerter, går håbet ikke i graven. Men til lyset, livet og Gud.

Og det fejrer vi jo på smukkeste vis, når vi i slutningen af november måned samles ved et bord. Et bord der nok bliver dækket med alskens lækkerier, men mest af alt er dækket med samvær, nærvær, taknemmelighed, tid og kærlighed.

Et bord, hvor vi danner kæde med dem der var før os, og dem vi samler om bordet. Et bord, hvor taknemmeligheden er forret, hovedret og dessert. Et bord, hvor vi bliver mindet om livets forgængelighed, og livets gavmildhed.

På den vis er november så meget mere en mørk og kold. November er rig på minder, nærvær og håb.

Med sit berømte novemberdigt har Nordbrandt malet årets måned November op i et trist og gråt hjørne, og som modvægt kan vi idag lytte og senere synge med på den smukke ode til livets mange farver og tider i ”Regnverjsdag i November” .

Som Nordbrandts digt altid citeres, når vi træder ind in Novembers mørke, ja ligeledes så synger vi gerne om Regnsvejrdagen i November med ord af Ebbe Munk og musik af Pia Raug. Ingen november uden denne smukke sang.

Sangen rummer reflektioner over tiden, der går: hverdagen og livsglæden, der finder vej i de små ting. Farverne giver dagene mening, fylde og værdi, og de bliver alle samlet tilsidst i lyset. Lyset er hvad vi vælger, fremfor mørket.

Allerede i første vers vælger vi ”lyset frem for skyggen”, og i sidste vers, efter alle de smukke farver, årstider og dage i blå, rød, hvis, grøn og gul, - ja i sidste vers vælger vi lyset igen og hænger november med al dens mørke, tristhed og regn til tørre - for at male dagen og livet lys.

Alt i alt er det en lille digt og sang om hverdagen, naturen og tiden, der kommer og går. Selvom titlen refererer til årets normalt tristeste måned, er det et digt om glæden ved livet.

For vi vælger lyset , fremfor skyggen.

For vi vælger håbet, frem for mismodet.

For vi vælger kærligheden, frem for hadet.

For vi vælger troen, frem for tomheden.

For vi vælger lyset, håbet, kærligheden, troen og livet.

Alle disse valg af lys, håb, tro, kærlighed og liv er afspejlet i vores kærlige erindringer af de døde, og samme valg er afspejlet i vores kærlige samvær ved bordet med dem, der kalder os ind i livet igen.

Vi vælger troen, håbet og kærligheden, og derfor kommer vi her til kirken, og derfor beder vi sammen den smukkeste bøn: Fader vor du som er i himlene......

Fadervor er vor smukkeste bøn. En bøn er omfavner hele vort liv: vor glæde og taknemmelighed, og vor sorg og længsel efter trøst og tilgivelse.

Giv os idag vort daglige brød til at leve vort liv men vi lever, og dele det her og nu.

Giv os tilgivelsens nåde at leve i og række videre til et andet menenske, vi møder på vor vej.

Giv os troen på Guds himmel og Guds rige.

Givs og troen på riget, magten og ære er Guds i al evighed. En evighed der rummer dette flygtige øjbelik, minderens rige fortid og håbets lysende fremtid.

Det er vor trøst og tro, selv her i Novembers mørke eller måske særligt her i Novembers mørke.

Vi samles om lyset. Vi samles om bordet. Vi samles om minderne. Vi samles og vælger at male dagene blå, gule, røde, hvide, grønne og lyse.

Amen.

+++++

SERMON: The month of November is special. It is the 11th month of the year. The year is in its 11th hour. According to the Danish poet Henrik Nordbrandt, this is also the longest month in the Danish calendar. Cheerful and quite realistic – the poet writes with humor and November seriousness about the mindset of November for Danes and others who live in the Nordic countries and spheres. The poem by Nordbrandt called “The year has 16 months” almost has gained cult status in Denmark and is quoted both here and there when we enter November again. And thus, it is also once again quoted from the pulpit this year: THE YEAR HAS 16 MONTHS: NOVEMBER, DECEMBER, JANUARY, FEBRUARY, MARCH, APRIL, MAY, JUNE, JULY, AUGUST, SEPTEMBER, OCTOBER, NOVEMBER, NOVEMBER, NOVEMBER, NOVEMBER....

In this short poem, the year has 16 months. For November occurs 5 times, because this dark month can seem 5 times as long as the other months!  November, November, November, November, November. With this word, November, a lot of other words follows as: leafless and barren trees, cold and short days, fog and darkness, which describes November in the north as we may experience it in Denmark.  Nordbrandt, has just painted November into a grey corner of discouragement and darkness. As the poet himself once has stated “I think most people are affected by autumn. For me it is the most depressing time of year. Winter can be difficult to bear, because it is so dark and cold, but there you have the light to look forward to. In the fall, in November, you only have the darkness ahead of you. Nothing else."

Let it be said that sometimes a November day or two can surprise in Denmark and be dazzling beautiful, with sparkly blue clear skies, sparkly white snow, the surprising appearance of the sun, and sparkly joy in the red frost cheeks. November poet Nordbrandt did not go well at all with darkness, cold and rain, and lived most of his adult November days in much warmer climate in southern of Spain in luxury exile. He would have found himself comfortable here with us in southern sunny California; because even though we write November, it does not feel like Danish November. Even if the days are colder and shorter, we are blessed by sunshine every day, with clear blue skies, flying flocks of birds, blooming hibiscus and oranges gloving in ripening on the trees. It is not bad to live here at all; it could be worse, as our old neighbor Erik could say. It could be much worse here in November.

November is so much more a darkness and cold. November is filled with meaning and presence too that gives our days extra meaning. Because in November, we remember the dead at All Saints, and we celebrate, honor and remember our Veterans-on-Veterans Day. And we conclude the Month by gathering at a table at Thanksgiving with memories, hope and gratitude. is celebrated. So, November is more than darkness and cold.

November calls for our faith here in the church: our faith with all its aspects and perspectives.  Last Sunday, the first Sunday in November, we all celebrated Saint's Sunday here in church. A memorable and moving day where we remember those we have lost, light candles for them and for our hopes; a day when we look back into the bittersweet, loving or difficult photo albums filled with memories, and where we also look forward with the defiant, hopeful and loving visions of faith for the day when God wipes away all tears.  Listening to the names read out here in the church followed by a single and a beautiful lit flame, is touching and strong. There is something special about marking the life and death of the people we have known, loved and whom we now miss. All saints tell us that the dead, missed, and beloved are still and always seen, heard, and embraced by the grace of God.  It warms here in the darkness of November.

We celebrated Veteran Days in the same way with gratitude for those who have served our country, our democracy and freedom, and those who paid with their lives.  Veterans Day on November 11th was also the anniversary of the death of our great Danish philosopher Søren Kierkegaard. He lived his short and intense life from May 5, 1813, to November 11, 1855. In "Works of Love." he writes about the reason to remember:  "The work of love in remembering one who is dead is a work of the most unselfish love. If one wants to make sure that love is completely unselfish, one eliminates any possibility of repayment. But precisely this is eliminated in the relationship to one who is dead.  In this respect there is similarity between lovingly remembering one who is dead and parents' love for children. The parents love their children almost before they exist and long before they become conscious. The two greatest benefactions are these: to give life to a human being and to remember one dead; yet the first act of love has repayment.

It describes very well how, both at All Saints and at Veterans Day, we remember with faithful love for those who do not expect anything back. And from this we can learn to live and love the living with the same faithful love. We may bury our dead, but we will not bury our lives with the dead. We must say as Steen Steensen Blicher wrote in “A Village Clerk's Diary": " I have friends and acquaintances both above and below ground." It is immensely beautiful and important to remember a deceased, but even greater is to hope for the dead. Where the gospel has settled in our hearts, hope does not go to the grave. But to the light, life and to God.

We celebrate this beautifully when we gather at a table at the end of November. A table that may be decorated with all kinds of delights, but most of all is set with togetherness, presence, gratitude, time and love.  A table where gratitude is the main course.  In this way, November is far more than a dark and cold month. November is rich in memories, in presence, in gratitude, and in hope.

With his famous November poem, Nordbrandt has painted the month of November into a sad and gray corner, and as a counterweight today we may listen to the beautiful ode to life's many colors and times in “Rainy Day in November.” As Nordbrandt's poem is always quoted when we enter the darkness of November, we are happy to sing about A Rainy Day in November with the words of Ebbe Munk and music by Pia Raug. No Danish November without this beautiful song.

The song contains reflections over time and seasons in life: everyday life and the joy of life that finds its way into the little things. The colors give the days meaning, fullness and value, and they are all gathered in the end into light.

Light is what we choose, rather than darkness.

Already in the first verse we choose "light over the shadow,” and in the last verse, after all the beautiful colors, seasons and days of blue, red, if, green and yellow, - yes, in the last verse we choose the light again and hang November with all its darkness, sadness and rain to dry - to paint the day and life with light. Overall, it is a little poem and song about everyday life, nature and time that comes and goes. Although the title refers to the usually saddest month of the year, it is a poem about the joy of life.

Because we choose light - rather than shadow.

Because we choose hope over discouragement.

Because we choose love over hate.

For we choose faith over emptiness.

For we choose light, hope, love, faith and the many colors of life.

All these choices of light, hope, faith, love, and life are reflected in our loving memories of the dead, and the same choice is reflected in our loving togetherness at the table with those who call us back into life.

We choose faith, hope, and love, and therefore we come here to the Church, and together we pray the most beautiful prayer.

The Lord's Prayer is our most beautiful prayer. A simple and yet profound prayer that embraced our entire life: our joy and gratitude, and our sorrow and longing for comfort and forgiveness.

Give us today our daily bread; - to live our lives as we live and share it here and now.

Give us the grace of forgiveness; - to believe in forgiveness and embrace others with forgiveness too.

Give us faith in the kingdom, power and honor of God's for all eternity. An eternity that holds this fleeting moment, the rich past of memories, and the bright future of hope.

It is our comfort and faith, even here in the darkness of November or especially here in the darkness of November.

We will gather around the light.

We will gather around the table.

We gather around the memories.

We gather and choose to paint the days blue, yellow, red, white, green and bright.

Amen.